PEKEL & HARING

Genre:

Blijspel in 2 bedrijven | avondvullend | 1 decor

Ik neem er kennis van dat dit enkel een leesexemplaar is en bij opvoering vooraf zowel SABAM als de uitgever gecontacteerd moeten worden.

Bezetting:

4 dames, 6 heren

(ook mogelijk: 5 dames, 5 heren / Treske, de moeder van Harry, kan evengoed door een man (wordt dan vader van Harry) gespeeld worden) (of nog: 6 dames, 4 heren / Pierre, de vreemde caféklant, kan evengoed een vrouw zijn) (of zelfs mogelijk: 7 dames, 3 heren / cafébaas Louis kan een vrouw worden (LOUISE en Tante Flor zijn dan een lesbisch koppel, moet kunnen)

Personages:

Peter:                                  De helft van een komisch duo.
Harry:                                 De andere helft.   
Tante Flor:                         Cafébazin.
Louis:                       Man van Tante Flor.
Buurman:                          Uitgeslapen Hollander.
Yvonne:                             Voorzitster van de plaatselijke vrouwengilde.
Germaine:                          Lid van de plaatselijke vrouwengilde.
Pierre:                                Vreemde caféklant.
Stanislav Dopoulopoulos: Griekse buitenwipper, met partijkaart van de maffia. 
Treske:                               Moeder van Harry.

en…  Mirabelleke.

Korte inhoud:

Peter en Harry vormen een -plaatselijk bekend- komisch duo, genaamd PEKEL & HARING.

Hun repetities houden ze al jaren bij Tante Flor, in een schuurtje dat aangebouwd is aan haar café. Geen problemen dus… ware het niet dat de nieuwe buurman, die toevallig ook “Buurman” heet en Nederlander is, op een doordachte manier het schuurtje in huur krijgt. Pekel en Haring mogen van dan af de repetities op hun buik schrijven. En dat juist voor een optreden bij de vrouwengilde! Erger nog, bij dat optreden zal een bekend manager, die het duo nationaal kan laten doorbreken, hen komen beoordelen. Oorlog dus. Plannen worden gesmeed om Buurman daar weg te krijgen. Teveel plannen, eigenlijk. Want ook de vrouwengilde wil zich mengen in de strijd. Maar als de nood het hoogst is…

Dit toneelstuk houdt veel muzikale ambiance in, bezit een bijzonder amusant ‘varieté-gehalte’. Het publiek mag zich bijgevolg verwachten aan een onvoorstelbare opeenvolging van knotsgekke situaties en visueel erg aantrekkelijke acties, waarin de personages zullen terechtkomen. Veel speelplezier!

Decor:

Het schouwtoneel is het schuurtje, vast aangebouwd aan het café van Tante Flor. De inrichting is zoals het in een schuur betaamt: veel hout, beetje rommelig, enz….

Vanaf de bovenkant van de achterwand zien we een gedeelte van de schuine dakhelling, die – naar voor toe oplopend in de hoogte- in de bovendoeken verdwijnt. Vanuit de zaal kijken we dus tegen de onderkant (de binnenkant) van dit hellend (pannen)dak aan. Deze dakhelling hoeft niet perse over de gehele breedte van het podium te zijn. Gedeeltelijk, ergens in een hoek, zicht op de onderkant van het dak hebben is desnoods al voldoende.

Achteraan zijn een schuurdeurtje en raam met uitzicht op … (naar keuze: landelijk gebied, binnenkoer, …)

Linkerzijde helemaal vooraan zijn twee deuren pal naast elkaar: het heren- en damestoilet. Nog links, achteraan, is een deurloze toegang die zowel naar de privé-vertrekken als naar het café van tante Flor leidt.

In de rechter achterhoek bevindt zich een apart hok, zijnde het kleedhok voor Peter en Harry. De toegangsdeur tot dit hok bevat een boven- en onderluik. Het bovenluik staat steevast open. Het onderluik draait naar het publiek toe open. Via een kleine ladder kan men op het open zoldergedeelte boven dit hok geraken. Tegen de wand rechts vooraan staat een piano met daarnaast enkele balen stro. Verder staat er ook ergens een klein houtkacheltje.

Te verkrijgen:

Auteursbureau ALMO bvba

Coremansstraat 34/bus 8 2600 Antwerpen (Berchem)
Telefoon +32 3 260 68 10 of +32 3 260 68 16
info@almo.be

www.almo.be

https://www.almo.be/aanvraag-tot-opvoering/aanvraag-tot-opvoering-scripts-bestellen

Auteur:

Ivo Maes
Brand 30, 2470 Retie
0486 05 79 92
ivomaes100@gmail.com 
www.ivomaes.be