OPEN MISERIE

(ter inlichting: blijkbaar is in sommige landsstreken de benaming ‘Open Miserie’ niet zo bekend als kaartspelersterm. Bijgevolg ontbreekt ook een bepaalde dubbelzinnigheid. Deze titel mag desnoods aangepast worden, wel enkel na overleg vooraf met de auteur!)

Genre:

Blijspel in 3 bedrijven | avondvullend | 1 decor

Lees hier het volledige stuk

Korte inhoud:

Stel u voor: Paul, de man des huizes, organiseert op een regenachtige avond bij hem thuis een kaartavond. Terwijl Vera, zijn vrouw, op diezelfde avond een demonstratie van Malène heeft gepland. Ook thuis natuurlijk!! Wat had je gedacht! Aanvankelijk weten geen van beiden dit van elkaar. Tot de dames aan dezelfde tafel terechtkomen, tussen de kaartende heren. Niemand wil inbinden.

Daar komt nog bij dat Sven, de mannequin die het herenondergoed zou komen showen, ‘zijn kat stuurt’ omdat hij net op tijd verneemt dat zowel zijn vrouw als zijn vriendin op die demonstratie aanwezig zullen zijn. Paul wordt dan maar door vrouwtje Vera tot “interim-mannequin” gebombardeerd. Om er onderuit te komen veinst Paul met hoge koorts. Wannes van Jeanneke Slijk, Paul’s boezemvriend, zal zijn plaats wel overnemen en de show verzorgen.

Toch verschijnt Sven in ’t geniep plots ten tonele. Hij moet en zal die catalogus, waarin nogal wat foto’s van hem staan, te pakken zien te krijgen. Maar dat is rapper gezegd dan gedaan. Ondertussen wil Paul alsmaar uit zijn bed om naast de deur, bij Fikske, verder te gaan kaarten.

Een hoop miserie, een pak problemen, die Wannes van Jeanneke Slijk tracht op te lossen… Maar dan wel op zijn eigen – onnavolgbare – manier.

Bezetting:

5 dames, 3 heren, 2 figuranten

Personages:

  1. Alice: demonstratrice van Malène (heren- en damesondergoed)
  2. Vera: gastvrouw
  3. Gaby: verpleegster
  4. Sandra: jongedame
  5. Chantal: ex van een politiecommissaris
  6. Sven: showgast
  7. Paul: man des huizes
  8. Wannes: vriend van Paul
  9. Jef en Fikske: 2 figuranten

Decor:

Een gewone woonkamer van een modaal gezin. Aan de jardinkant (links): een eettafel met voldoende stoelen. Courkant (rechts), zithoek bestaande uit éénzit, tweezit en salontafeltje. Op een klein bijzetkastje tussen de zetels staat een vast telefoontoestel, jawel nog eentje MET een snoer. Jardin (links) achter is er een soort open portiekje (halletje), waarin we nog net de voordeur zien. In datzelfde portiekje, rechts, verdwijnt de trap naar boven, naar de slaapvertrekken. In de woonkamer (in de wand onder de trap) is een deur voorzien naar de kelder. Rechts achter is een deur naar de keuken (tezelfdertijd naar de badkamer).

Indien men op het podium over veel ruimte beschikt, kan een halfopen keuken in ’t zichtkomen, met als afscheiding tussen woonkamer (salon) en die keuken een laag muurtje dat net achter de rugleuning van de zitbank uitkomt. In één van de wanden (naar keuze) is een raam aanwezig, uitgevend op een binnenkoertje of iets dergelijks. Aan de rechterwand, vooraan, is nog een deur, die toegang geeft de slaapkamer van de baby des huizes.

Te verkrijgen

  • Verkrijgbaar bij de auteur (zie hieronder)

Auteur: