OPEN MISERIE

(ter inlichting: blijkbaar is in sommige landsstreken de benaming ‘Open Miserie’ niet zo bekend als kaartspelersterm. Bijgevolg ontbreekt ook een bepaalde dubbelzinnigheid. Deze titel mag desnoods aangepast worden, wel enkel na overleg vooraf met de auteur!)

Genre:

Blijspel in 3 bedrijven | avondvullend | 1 decor

Ik neem er kennis van dat dit enkel een leesexemplaar is en bij opvoering vooraf zowel SABAM als de uitgever gecontacteerd moeten worden.

Bezetting:

5 dames, 3 heren, 2 figuranten

Personages:

Alice:                     demonstratrice
Vera:                      vrouw des huizes, gastvrouw
Gaby:                     verpleegster, zeer zorgzaam type
Sandra:                  vlotte jongedame
Chantal:                 ex van een politiecommissaris
Paul:                       man des huizes
Wannes:                 vriend van Paul
Sven:                      mannequin
2 figuranten:          Jef en Fikske

Gelieve in het programmaboekje niet te vermelden dat Gaby en Sandra de respectievelijke echtgenote en vriendin van Sven zijn. Dit om het verrassingseffect te bewaren.

Korte inhoud:

Stel u voor: Paul, de man des huizes, organiseert op een regenachtige avond bij hem thuis een kaartavond. Terwijl Vera, zijn vrouw, diezelfde avond een demonstratie van Malène heeft gepland. Aanvankelijk weten geen van beiden het van elkaar. Tot beide groepen aan dezelfde tafel terechtkomen. Niemand wil inbinden.

Sven, de mannequin die het herenondergoed zou komen showen, stuurt echter zijn kat omdat hij net op tijd verneemt dat zowel zijn vrouw als zijn vriendin op de demonstratie aanwezig zullen zijn. Paul wordt dan maar door Vera als “interim-mannequin” aangesteld. Om er onderuit te komen veinst Paul met hoge koorts.

Wannes van Jeanneke Slijk, Paul’s boezemvriend, zal de show wel verzorgen. Toch verschijnt Sven in ’t geniep ten tonele. Hij moet en zal die catalogus, waarin nogal wat foto’s van hem staan, te pakken zien te krijgen. Maar dat is rapper gezegd dan gedaan. Ondertussen wil Paul alsmaar uit zijn bed om naast de deur, bij Fikske, verder te gaan kaarten.

Een hoop problemen, die Wannes van Jeanneke Slijk tracht op te lossen. … Maar dan wel op zijn eigen -onnavolgbare- manier.

Decor:

De woonkamer van het gezin. Met achteraan een open keuken. Eveneens achterin, een open inkomhalletje waarin (evt. verborgen) een voordeur en een trap naar verdieping, een deur die leidt naar een kinderkamer gelijkvloers, een deur naar de badkamer,

Onderaan dit script (zie leesexemplaar) treft u een voorbeeldopstelling van het decor aan. Dit voorbeeld is uiteraard aanpasbaar volgens de visie van de regisseur/decorontwerpers.

Te verkrijgen:

Toneelfonds J. Janssens bvba. 

Grote Koraalberg 4 bus 0.01 (vlakbij de Antwerpse Grote Markt), 2000 Antwerpen

Tel: 03 366 44 00
www.toneelfonds.be
info@toneelfonds.be

bestellen@toneelfonds.be

Auteur:

Ivo Maes
Brand 30, 2470 Retie
0486 05 79 92
ivomaes100@gmail.com
www.ivomaes.be