Schupke

(oftewel subtitel: Cyriel de Grafdelver)

Genre:

Mild, maar zaaalig blijspel. Met diepgang!! 3 bedrijven | avondvullend | 1 decor

Lees hier het volledige stuk

Korte inhoud:

Cyriel de grafdelver, alom gekend als ‘Schupke’, is een doodbrave maar schuchtere kerel. Slechts luttele dagen is hij verwijderd van zijn jubilé: ’25 jaar grafdelver’. En dat maakt hem bijzonder nerveus.

Schupke woont nog thuis, bij zijn meer dan overbezorgde Moe, maar hij verliest zijn hart aan Emma die dagelijks het graf van haar moeder komt bezoeken. En die ‘vlindertjes in de buik’, die zijn precies wederkerig.

Maar zonder de hulp van Alex, de man van de pantsoendienst en tevens Schupke’s boezemvriend, zouden Schupke en Emma hun gevoelens voor mekaar nooit durven uitspreken. Alex’ grapjes en fratsen openen de deuren tot toenadering. maar dan moet eerst Moe nog wel overtuigd worden!

Uiteindelijk blijkt Mevrouw Coletta Oris, de begrafenisonderneemster, nog de hardste noot te kraken. Maar gekraakt worden zal ze!

Bezetting: 

2 heren, 4 dames

Personages:

  1. Schupke: (Off. Cyriel Van de Kerkhof), Grafdelver.
  2. Alex: Arbeider plantsoendienst, boezemvriend van Schupke.
  3. Moe: Amelie, moeder van Schupke
  4. Emma: Vrouw die het graf van haar moeder komt bezoeken.
  5. Mevrouw Oris: (Off Coletta Oris), Begrafenisonderneemster.
  6. Zwijgzame dame: Figurante (zonder tekst)

Decor:

Exterieur – Een omhegd plaatsje op het kerkhof dat niet voor de modale kerkhofbezoeker toegankelijk is. Bereikbaar via een laag, houten of smeedijzeren poortje aan de zijkant, tussen hagen geplaatst. Dit is het privéplekje waar Schupke’s gerief staat, waar hij en Alex ’s middags hun boterhammekes opeten,…

Er staat een eenvoudige, houten barak. Een houten vat bij de barak vangt het regenwater op.

Een klein perkje, omheind met paaltjes, waarin Schupke zijn geredde mol in heeft ondergebracht.

Mogelijk is op de achtergrond ook de toren van de kerk te zien, oprijzend achter een groepje bomen. Ook mogelijk dat achter de omheining of manshoge haag achteraan nog een bovenste gedeelte van een mausoleum of van enkele hogere graven zichtbaar is/zijn.

Een doodskist, bedekt met een deken, dient aanvankelijk als zitgedeelte, naast enkele andere versleten, houten tuinstoelen en een laag houten tafeltje, of wat er voor kan doorgaan.

Te verkrijgen:

Dit theaterstuk is enkel in beheer bij de auteur (dus niet bij een auteursbureau). Wat een tussenschakel uitsluit en bijgevolg voor de opvoerende theatergroep voordeliger uitkomt.
SABAM dient uiteraard wel gecontacteerd te worden, bij beslissing tot opvoering.

Auteur: