Acteren


In 1983 bezocht ik een toneelvoorstelling van “’t is maar tijdelijk” (what’s in a name!), opgevoerd door de plaatselijke toneelvereniging “De Brug”. Na de voorstelling raakte ik in gesprek met Juliette, één van de actrices van “De Brug”. Ik liet me ontvallen dat ik ook wel goesting had om op de planken te staan. Nog geen 24 uur later hing er al een uitgebreide delegatie van “De Brug” aan mijn deurbel. Mannen komen ze blijkbaar steeds tekort bij het toneel. Een jaar later mocht ik een klein rolletje meespelen. Het werd een drama. Het stuk, bedoel ik. “All my sons” van Arthur Miller.

Kleine rollen werden al snel grote rollen. Ik voelde me (en voel me nog steeds) als een vis in het water op de scène. De hobby groeide al snel uit tot een echte passie. Een microbe, die heel je doen en laten gaat inpalmen, gaat beheersen. En hier moet ik Marina even bedanken. Wij getweeën, we zitten al jaren op dezelfde golflengte. Zonder haar geduld, zonder haar tolerantie en begrip had ik nooit mogen doen wat ik nu doen mag. Natuurlijk is de microbe ook haar gaan overmeesteren en vervult ze reeds jaren een actieve rol bij “De Brug”.

In 2000 stond ik bij “De Brug” op de planken in het stuk “De rat van ’t Sint-Andries”, in een regie van Bernard Soenens. Ik vertolkte er de rol van De Muis en werd hiervoor dat toneelseizoen door de Vlaamse toneelfederatie FAKREA (een toenmalige toneelfederatie in de schoot van KWB Nationaal) bekroond met de ereprijs voor beste hoofdrol in de provincie Antwerpen.

IN opdracht van FAKREA werd ik in januari 2001 aangezocht om de monoloog “Een Brug naar de maan” (again, what’s in a name!) van Johan Albalonga in te studeren. Onder professionele regie van Chris Wellekens werd er vier maanden hard gezwoegd. Totdat alles klaar was. Het eerste optreden en tot dan toe enig gekend optreden was in CC De Wouwer te Ravels op 15 september 2001. Begin van een heerlijk-lange weg, die nog steeds voortgaat. Voor deze acteerprestatie werd ik in 2002 tweemaal voor het Vondeljuweel genomineerd, waaronder één nominatie voor de beste hoofdrol. Het verhaal van de monoloog is echt een verhaal apart. Onder het item “Monoloog” kan je heel deze historie lezen.